PayPal najavio tužbu protiv Googlea zbog nove aplikacije

28/05/2011 13:10

 Odmah nakon predstavljanja nove Googleove aplikacije "Wallet", PayPal je najavio tužbu na Kalifornijskom vrhovnom sudu, prenosi engadget. PayPal smatra da je ova aplikacija rezultat prelaska njihovih bivših zaposlenika Osame Bediera i Stephanie Tilenius u Google gdje su odali poslovne tajne i time prekršili svoje ugovore.

U četvrtak u poslijepodnevnim satima, Google je predstavio svoju novu aplikaciju za Android mobilne telefone s kojom će kupcima omogućiti plaćanje putem mobitela umjesto kreditnih kartica. Ovu uslugu će kupcima omogućiti Google u suradnji sa  MasterCardom, Citigroupom, Sprintom i tvrtkom First Data već ovog ljeta u New Yorku i San Franciscu, prenosi Reuters.

-  Uzbuđeni smo zbog partnerstva s industrijskim čelnicima današnjice i predano ćemo i dalje raditi na vodećoj ulozi u razvoju tehnologija za mobilna plaćanja - rekao je Ed McLaughlin iz MasterCarda.

Za korištenje aplikacije dovoljno je ukucati broj računa, vrstu kartice i osobne informacije.  Komercijalna verzija podržavat će dvije vrste riješenja: MasterCard uz PayPass tehnologiju te virtualnu Google prepaid karticu.

Google novčanik koristi NFC tehnologiju  kako bi tansakcije bile sigurne, brze i jednostavne, a za obavljanje transakcije bit će dovoljno pokrenuti aplikaciju i dotaknuti telefonom odgovarajući POS terminal.

Nedostatak ovakve vrste plaćanja biti će nadogradnja opreme u trgovinama kako bi se omogućilo plaćanje mobitelima, što može potrajati godinu dana. Kako bi ubrzao taj proces Google i njegovi partneri će subvencionirati nadogradnju opreme.

Googleova Wallet aplikacija biti će poput obične kreditne kartice. U slučaju krađe mobitela ili hakiranja korisnikovog računa, Google će deaktivirati virtualnu karticu isto kao što to čine banke kad se prijavi ukradena bankovna kartica.